Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bölgenin en büyük sera üssü Erzincan’da olacak; 11 ay üretim sürecek

Erzincan Ekşisu bölgesinde kurulması planlanan bin dönümlük Jeotermal Sera OSB için Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ekiplerince Jeofizik Etüd çalışmaları yürütülüyor.

Erzincan Ekşisu bölgesinde kurulması

Erzincan Valiliği himayelerinde yürütülen çalışmalar neticesinde Ekşisu bölgesinde bin dönümlük Jeotermal Sera OSB kurma çalışmaları hızla devam ediyor.

Bu kapsamda Erzincan Valiliği koordinasyonunda Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansının destekleri ile Erzincan İl Özel İdaresi, Erzincan Belediyesi ve Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol çerçevesinde MTA tarafından bölgede “Jeofizik Etüd” çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Vali Hamza Aydoğdu, Erzincan’ın 600 dönümlük sera varlığı ile Doğu Anadolu Bölgesi’nde 2’nci sırada olduğunu kaydetti.

Vali Aydoğdu yaptığı açıklamasında; Erzincan ilimiz mevcut durumda yaklaşık 600 dönüm sera varlığına sahip olup bu miktar ile Doğu Anadolu Bölgesi ve çevre illerimiz baz alındığında ilimiz 2. sırada yer almaktadır. Valiliğimiz koordinasyonunda başlatılan çalışmalar ile birlikte temel hedefimiz ilimizi bulunduğu bölgenin sera üssü yapmaktır.

İlimiz örtü altı sebzeciliğin yanı sıra Jeotermal ısıtma kaynaklı seracılık alanında da gelişim göstermeye açık konumdadır. Mevcut durumda İlimiz Ekşisu Bölgesinde özel sektör tarafından yapılan Jeotermal ısıtmalı seracılık alanında 30 dönümlük bir alan oluşturulmuş ve üretime başlanmıştır. Bahse konu firma tarafından hali hazırda yürütülen çalışmalar ile 60 dönümlük bir alanda daha jeotermal sera kurulum çalışmaları devam etmektedir. Valiliğimiz tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde Ekşisu Bölgesinde bulunan 1000 dönümlük alanda Jeotermal Sera OSB kurulması planlanmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı mevzuatı doğrultusunda Jeotermal Sera OSB kurulabilmesi amacıyla yapılması gerekli çalışmalardan birisi alanda “Jeofizik Etüd” çalışmaları yapmaktır.

Bu kapsamda Valiliğimiz koordinasyonunda Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansının destekleri ile Erzincan İl Özel İdaresi, Erzincan Belediyesi ve Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol çerçevesinde MTA tarafından bölgede “Jeofizik Etüd” çalışmalarına başlanmıştır. Yapılan çalışma neticesinde bölgede bulunan jeotermal kaynağa yönelik olarak derinlik, debi vb başta olmak üzere teknik veriler alınacak ve yeteri sıcaklık ve debi de kaynak bulunması durumunda sondaj aşamasına geçilecektir.

YILIN 11 AYI ÜRETİM SÜRECEK

Jeotermal serada yapılan yılın 11 ayı üretim sürecek olup örtü altı seracılık yöntemine göre yaklaşık 2 kat daha fazla ürün alınmaktadır. Ayrıca bu yöntem ile toprak kaynaklı hastalık ve zararlılardan oluşan verim kayıplarının önüne geçilmektedir. Mevcut durumda 600 dönüm olan sera varlığımıza ek olarak Valiliğimiz koordinasyonunda yapılan çalışmalar ile 1.000 dönümlük jeotermal seraosb alanı ve 350 dönümlük Toplu Sera Bölgesinin ilimize kazandırılması halinde sera varlığımız 3 kattan fazla artarak yaklaşık 2 bin dönüme çıkmış olacaktır. Buda şu anlama gelmektedir. Bölgemizde ki en büyük sera üssüde Erzincan’da olmuş olacak. Türkiye’de de ilk 5’e girmiş olacağız” dedi.

Haberler