Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastane bahçesinde bir araya gelen Genç Sağlık Sendikası Erzincan Şubesi üyeleri adına sendika başkanı Muhammed Said Yıldız açıklama yaptı.
Yıldız burada yaptığı açıklamasında; “Bugün burada sağlık çalışanlarının 2 önemli sorununu dile getirmek için toplandık. Bunun birisi maaş zamları konusu bir diğeri aile sağlığı merkezinde çalışan meslektaşlarımızın sorunları. İlk olarak haftalarca seslerini duyurmak için iş bırakan ASM çalışanlarının sorunlarını dile getireceğiz. Aile sağlığı merkezlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının karşılaştığı sorunları ve haklı taleplerini dile getirmek amacıyla toplandık. Sağlık hizmetlerinin temel taşlarından biri olan ASM çalışanları, özveri ve fedakarlıkla görevlerini sürdürmekte, halkımızın sağlığı için gece gündüz demeden çalışmaktadır. Ancak, bu özverili çalışmalarına rağmen çeşitli adaletsizlikler ve mağduriyetlerle karşı karşıya kalmaktadırlar. Henüz geçen hafta Bursa Osmangazi’deki Bağlarbaşı Aile Sağlığı Merkezi’nde (ASM) çalışan sağlık çalışanları saldırıya uğradı. Sağlıkta şiddet sorunu, ne yazık ki halen çözülmemiş bir problem olarak karşımızda durmaktadır. Bu durum, sağlık çalışanlarının can güvenliğini tehlikeye atmakta sağlıkta şiddet sorunu yetmezmiş gibi Asm de çalışan hekim dışı personellerin hyp den muaf olması gerekmektedir bugün hekimin yaptığı bir eksiklikten orada çalışan tüm sağlık çalışanlarının maaşından kesinti yapılmaktadır bu yanlış uygulamadan biran önce dönülmesi gerekmektedir
BİR DİĞER SORUN MEMNUNİYET ANKETİ:
Memnuniyet anketleri, tamamen halkımız ve sağlık çalışanları aleyhinde bir uygulama haline gelmiştir. Kendisine istediği antibiyotiği yazmadığınızda veya gereksiz raporu vermediğinizde defalarca şikayet edileceksiniz ve maaşınızdan kesinti olacaktır. Bu durum, su istimale açık bir çalışma olup, sağlık çalışanlarının motivasyonunu olumsuz etkileyecektir
BİR DİĞER SORUN YÖNETMELİKLE DÜŞÜRÜLEN TAVAN ÜCRET:
Yönetmelikle düşürülen tavan ücret, ASM çalışanlarının gelirlerini olumsuz etkilemiştir. Bu durum, sağlık çalışanlarının maddi anlamda zorlanmasına neden olmaktadır. Tavan ücretin tekrar eski seviyesine çıkarılması, ASM çalışanlarının gelirlerini iyileştirecek ve çalışma koşullarını düzeltecektir. 2025 yılı, Aile Yılı olarak ilan etmişken, bakanlığımızın aile sağlığı merkezlerindeki sorunları da artık düzeltmesi ve yapılan hatalardan geri dönmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, ASM çalışanları kendi ailelerine bile bakamayacak hale geleceklerdir.
Bir diğer sorunumuz maaş zamları konusu son 10 gün içinde 2 gün iş bırakma eylemi ve biri Türkiye geneli olmak üzere 2. kez basın açıklaması yapmaktayız. Bugün soğuk havalarda meydanlarda sesini duyuran ve iş bırakma kararını cesurca alan bizleriz. Sıcak koltuklarından kalkmaya bile tenezzül etmeyen, bırakın iş bırakmayı iş yavaşlatma kararı bile alamayan sözde yetkili masada yetkisiz sendika neredesiniz?
Yeni atanan bir genç 50 bin lira maaş alamazken sözcü gazetesi köşe yazarı sultan uçarın iddialarına göre 500 bin lira maaş almaya nasıl tenezzül edersiniz? Hiç düşünmediniz mi 44 bin lira ile yeni atanan biri nasıl ev kirası verecek nasıl evine ekmek götürecek maalesef kamuya, bakanlığa ve toplu sözleşme masasında doğru ifade edilemiyoruz. Kamuoyunda maalesef memurların maaşına yüzde 13, yüzde 15 zam yapıldı gibi ifadelere yer verilmektedir. Bu ifadeler doğru değildir ve teknik olarak da kamu çalışanları zam almamıştır… Üstelik kamu çalışanları sadece bu dönemde değil, bundan önceki 6 toplu sözleşme döneminde de zam almamıştır. Zamdan söz edebilmek için mevcut durumun çoğalması, şartların iyileşmesi, alım gücünün artmış olması gerekmektedir. Oysa kamu çalışanlarının maaşlarında sayısal olarak artış olsa da, alım gücünde artış olmamış, tam tersi her geçen gün kamu çalışanlarının alım gücü düşmüş, çalışma şartları iyileşmemiş, her geçen gün bir önceki günü arar olmuşlardır. Bundan 15 yıl önce kamu çalışanları birikim yapabiliyordu, ev-araba alabiliyordu… Bugün ise bırakın birikim yapıp ev araba almayı, bekar memurlar evlenemiyor, evliler geçinemiyor, emekliliği hak edenler emekli olamıyor, emekli olanlar ise insanca yaşayamıyor. Kamu çalışanlarına, yapılacak bir yasal düzenleme ile en az yüzde 30 refah payı verilmek suretiyle toplamda yeniden değerleme oranı kadar bir artış yapılması gerekmektedir. Hatta biz diyoruz ki, öyle iki yılda bir toplanıp kamu çalışanlarına ne kadar zam verelim diye günlerce tartışmaya gerek yok! Bir yasal düzenleme yapalım, kamu çalışanları her yıl yeniden değerleme oranı kadar zam alsın. Böylece kaşıkla verip kepçeyle alma dönemi son bulacaktır. COVID döneminde hiçbir meslek grubu çalışmamasına rağmen, çocuğundan, ailesinden, hayatından feragat edip canla başla çalışan 39 branşı maddi manevi desteklemek yerine 1 dakika alkışlandı. Bizler Erzincan’dan sesleniyoruz: Bizlere çok gördüğünüz alkışı sizlere iade ediyoruz”