Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

9.Sınıftan İtibaren Sigortalı Olarak Çalışacaklar

2019 yılı liselere geçiş ve tercih işlemlerinde tercih listesine eklenerek öğrenci alımına başlanan mesleki teknik eğitim merkezleri öğrencilerini bekliyor. 5 Ağustos tarihi itibariyle başlayan başvurular 8 Ağustos 2019 tarihinde sona erecek.

2019 yılı liselere geçiş

6764 sayılı Kanun ile Mesleki Eğitim Merkezleri zorunlu orta öğretim kapsamına alınmıştır. 2019 yılı liselere geçiş ve tercih işlemlerinde tercih listesine eklenerek öğrenci ve velilerimiz tarafından tercih edilebilmesi sağlanıyor. Nitelikli ve teknik beceriye sahip, kendini geliştirmiş bireyler yetiştiren bilim ve teknolojiyi toplum yararına kullanan, bilgiyi üretime dönüştüren mesleki eğitim merkezleri öğrencilerini bu yönde topluma kazandırmayı hedefliyor.

Konu hakkında açıklama yapan İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, ilk yerleştirmede öğrencilerimizin yüzde  97,8 okullara yerleştiğini belirterek konuşmasında şunlara yer verdi; “ 8. sınıfta olup 9. Sınıfa geçen öğrencilerimizle ilgili olarak bilindiği gibi sınav yapıldı sınavla ilgili olarak da okula öğrenci alan okullarımız ve mesleki yerleştirme ile öğrenci alan okullarımız ve bunların yerleştirmeleri açıklandı.

Birinci tercih ve nakil dönemiyle ilgili olan kısımda neticelerdi. Bu ilk yerleştirmede öğrencilerimizin yüzde 97,8 okullara yerleştiler. Bunların büyük bir çoğunluğu birinci tercihlerinde yerleşti. Netice olarak ikinci nakil ve yerleştirmeler 5 Ağustos 2019 tarihi itibariyle başladı. 8 Ağustos tarihinde bitecek. Hiçbir yere yerleşemeyen öğrencilerimiz 6 Eylül’de mahalli 1 komisyonumuz var. O komisyon toplanacak ve neticesinde bu öğrencilerimiz ortaöğretim ile ilgili olarak eğitimlerine alacaklar ve devam edecekler.

Özellikle Ben burada şunun altını çizmek istiyorum diyen il Milli Eğitim Müdürü Gün, Şu an itibariyle Erzincan da gerek Tercih yapmış gerekse hiç tercih yapmamış öğrencilerimiz de yerleşemeyen sayımız 140 civarında. Ama bu 140’ın bazıları özel okullara gitmiş bazıları yetenek gerektiren Spor Lisesi, Güzel Sanatlar Lisemiz oraya gidecek olan öğrencilerimiz var. Bizim amacımız öğrencilerimizin bazıları da açık liseye gitmek istiyorlar. Bunun dışında arzu eden bütün öğrencilerimiz okullara yerleştirme ile ilgili 6 Eylül itibariyle ilimizde bu konuyla ilgili bir sıkıntı olmayacak dedi.

Özellikle Ben Milli Eğitim bakanlığımızın son yıllarda mesleki teknik eğitim ile ilgili olarak yapmış olduğu ciddi ve güzel çalışmalar var. 6764 sayılı kanun ile mesleki eğitim merkezleri zorunlu ortaöğretim kapsamına alınmış. 2019 yılı için Liselere geçiş ve tercih döneminde çocuklarımızın tercihlerine eklenmiş biz verilerinizi bu alanla ilgili olarak mesleki eğitim alanı ile ilgili olarak ilgisi istidadı kabiliyeti olan öğrencilerimizin mesleki eğitim merkezimizi tercih etmelerini istiyoruz. Çünkü buraya giden öğrencilerimiz 1. Sınıftan itibaren lise 1’den itibaren 1 gün okulda olacak geri kalan 4 gün ya da 5 gün bir işletmede olacak. O işletme ile bir sözleşme imzalanacak. Bu öğrencilerimiz birinci yılından itibaren bir ücret alacaklar. Asgari ücretin üçte biri kadar bir ücret bunlara verilecek bunlara aynı zamanda Sigorta yapılacak 3 yıl giden öğrencilerimize kalfalık 4 yılı bitiren öğrencilerimize ustalık ve aynı zamanda işyeri açma belgeleri de verilecek.

Bu konu ile ilgili olarak ben özellikle Sanayi ile ilgili, üretimle ilgili mesleki eğitimle ilgili bu konuyla duyarlı olan velilerimiz ve öğrencilerimizi bu alanda özel yeteneği olan öğrencilerimizi eski çıraklık eğitim olarak biliyor halkımız daha ziyade mesleki eğitim merkezimizde ayın sekizine kadar bu süre içerisinde tercih yapmaları, tercih yaptıktan sonra da Okulumuz ile irtibatlı olmaları hususunda  altını özellikle çiziyorum.

Öğrencilerimiz 9.sınıftan itibaren asgari ücretin en az %30’unu düzenli maaş olarak almaktadır. Öğrencilerimiz 9.sınıftan itibaren sigortalı olarak çalışmaya başlamaktadır. Okulumuzdan mezun olan öğrenciler ister Açık Öğretim Lisesinden isterse okulumuzda yüz yüze fark derslerini alarak lise diploması almaya hak kazanacaktır.

Bu konuyla ilgili olarak mesleki eğitim merkezimizde yeterince öğretmenimiz yeterince alanımız ve bu konu ile ilgili olarak çalışacak olan idarecilerimiz var. Ben bütün ilgi yetenek istidadı mesleki teknik eğitim olan öğrencilerimizin Mesleki Eğitim Merkezi bize bekliyorum hepinize teşekkür ediyor” dedi.

Haberler