Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aşıyla değil doğal ve sağlıklı beslenerek korunun

Sonbahar ve kış ayları ile birlikte grip ve soğuk algınlıklarında artışlar olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Yiğit Ensar Çetinkaya; “Aşıyla değil doğal ve sağlıklı beslenerek korunun” dedi.

Sonbahar ve kış ayları

Gripten ve soğuk algınlığından korunmak için grip aşısı yaptırmak yerine, bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemine vurgu yapan Çetinkaya; “öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirici besinlerin tüketilmesi gerekir. Ayrıca sağlığa sakıncalı bağışıklık sisteminizi olumsuz etkileyecek yiyecek ve içeceklerden de uzak durmalısınız.

 Fermente edilmiş gıdalardan faydalanması gerektiğini belirten Çetinkaya, Doğal ve sağlıklı beslenerek bağışıklık sisteminizi güçlendirilerek evde yaptığınız turşu, yoğurt, sirke ve şalgam suyunu sofranızda bol bol bulundurun. Düzenli olarak kelle paça/ et paça içmeyi de ihmal etmeyin.

Soğuk algınlığı ya da grip olduktan sonra kısa sürede iyileşmek için yapılması gerekenler konusunda bilgi veren Çetinkaya; mutlaka istirahat edin, bol miktarda sıvı tüketin, bulunduğunuz mekânı sık sık havalandırın, kapari turşusunu bolca tüketin, kapari antiviraldir, virüsleri öldürür, et suyu çorbası için, sarımsak yiyin ve sıcak bir duş alın”

Bağışıklık sistemini destekleyen çay tarifi ve hazırlanışı ile ilgili bilgi veren Çetinkaya; Malzeme olarak, 1 tatlı kaşığı ıhlamur, 1 tatlı kaşığı yeşil çay, 1 tatlı kaşığı meyan kökü, 1 limonun suyu ve kabuğu, 1 adet çubuk tarçın 250 ml kaynar su. Hazırlanışı ise; malzemeleri bir bardağa koyup üzerine kaynar su ekleyin. Demlenmesi için 15-20 dakika bekleyip için. Günde 4-5 fincan tüketebilirsiniz” dedi.

BALLI ZENCEFİL YA DA TARÇINLI BALLI ILIK SÜT İÇİN

Bir tatlı kaşığı bal ve bir çay kaşığı kadar toz zencefili karıştırıp bekletmeden tüketirseniz enflamatuarları önleyebilirsiniz. Yine tarçınlı ballı süt için, 1 bardak ılık süte 1 tatlı kaşığı ya da 1 yemek kaşığı bal ekleyip karıştırın, üzerine toz tarçın serpip içebilirsiniz. Sütün kaynar olmamasına dikkat edin. Ayrıca ıhlamur, ekinezya, zencefil, adaçayı, zerdeçal, limon ve limon çayı, nane çayı, yeşil çay gibi bitki çayları da soğuk algınlığı dönemlerinde rahatsızlık veren semptomların iyileşmesine yardımcı olacaktır” dedi.

Haberler