Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Doğal Kemah Tuzu çevre illerinde ihtiyacını karşılıyor

Kemah Tuz, doğal tuzlu su çözeltisini yaz aylarında doğal buharlaştırma yöntemi ile kristalize edilerek üretim yapan, doğal yapısını bozmadan üretim yöntemi ve teknolojisini sürekli güncelleyerek ve geliştirerek üretimine devam eden Ülkemizin önemli tuz üretim ocaklarından bir tanesidir.

Kemah Tuz, doğal tuzlu

İşletme hakkında bilgi veren İşletme sahibi Metin Tanrıkulu, burada Kemah doğal kaynak tuzunu üretiyoruz. Kaynak tuzu nedir? Deniz, göl, kaya ve suda kaynak. Dağın içindeki kaya tuzu tabakalarının kar ve yağmur suları yalayarak kilometrelerce süzülerek kaya tuzundaki ağır metallerden ve tortulardan arınarak tuzlu su pınarı olarak yüzeye çıkar. Biz bunu büyük havuzlarda bir ay kadar dinlendiririz. 18 bome olan gözemizi 24 bomeye kadar çıkartırız. Tuzlu suyun en yoğun hali 24 bome. 24 bomeden sonra kristalize başlar. Suyu kristalize havuzlarına alırız. Hazirandan ekim ayına kadar havanı 20 dereceye ulaşarak buharlaşması ile üretim yaparız. Yaz aylarında havuzlarda 3 veya 4 günde bir çekim yapar eksilen suyunu ilave ederek dönüşümlü olarak ekim sonuna kadar devam eder.

Kemah Tuzu yöremizde tulum peynirinin olmazsa olmazıdır. Salamurada, turşuda yöremizde tüm tuz ihtiyacını mutfaktan sanayi ve köylerimizde bu tuz kullanılmaktadır. Bölgemizde Kemah ilçemizde istihdama bir katkımız oluyor. Yöremizden 25- 30 kişi çalıştırırız. Erzincan Merkez ve Erzincan’ımıza komşu 7 il ve ilçelerinin tuzunu karşılıyoruz. Buralarda 200 den fazla bayimiz var. Kapı ödemeli 80 ilimize de gönderebiliyoruz. Özellikle Avrupa’dan talep çok biz vermiyoruz. Şeftalinin, kirazın en iyisini Avrupalı yer, Domatesin en iyisini Rus yer, bizde bol olmasına rağmen diyoruz ki; Tuzun en iyisini Türk yiyecek artarsa size fakat şuan için artmıyor”

200 adet kristalize havuzlarının olduğunu söyleyen İşletme sahibi Metin Tanrıkulu, 70 adet de stok depo havuzları bulunduğunu belirterek, “Birkaç yıl içerisinde sera havuzlara geçtik. Dünyada eşi ve benzeri olmayan Piramit şeklinde cam seralar yaptık. Dünyada ilk sera tuz üretimine başladık. Aynı zaman da 3 aylık üretimlerimizi 9 aya kadar çıkardık. Hem temiz, hem de baharın yağan çamur yağmurlarını almıyor, kirlenmiyor. Hijyenik bir şekilde Dünyada ilk kez geleneksel üretimin en modern üretimini yapıyoruz. Üretim esnasında kesinlikle hiçbir kimyasal katkı katılmadığında rafine tuzlarda bulunan alüminyum silikatlar olmadığından insan vücuduna çok faydalı ve sağlıklı.

Evliya Çelebi 450 yıl önce buralardan geçerken bahsettiği gibi dünyada eşi ve menendi olmayan bir tuz bende Evliya Çelebi’nin bu sözüne katılıyorum yapmış olduğumuz bilimsel analizlerden. Gerçekten Dünyada eşi ve benzeri bulunmayan bir tuz” dedi.