Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

EBYÜ UNESCO Dünya miras adayı “Tüm Yönleriyle Mama Hatun ve Tercan” sempozyumuna ev sahipliği yaptı

Erzincan Valiliği Himayelerinde Erzincan Belediyesi, EBYÜ ve Erzincan 24 Doğa ve Kültür Varlıkları Koruma Derneği ortaklığında Mama Hatun Külliyesi ve Türbesi UNESCO dünya miras adayı tüm yönleriyle Mama Hatun ve Tercan Sempozyumu düzenledi.

Erzincan Valiliği Himayelerinde Erzincan

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap kongre merkezinde düzenlenen sempozyum, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından açılış konuşmasını yapmak üzere sahneye gelen Erzincan 24 Doğa ve Kültür Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Cemal Çiçek ” Dernek olarak Erzincan’a ait kültürel değer ve mirasımıza sahip çıkmak öncelikli hedefimiz. “Tüm Yönleriyle Mama Hatun ve Tercan” isimli sempozyumumuz da bizim ilk çalışmamız. Bu çalışmanın hayata geçmesinde emeği olan Sayın Valimize ve bizlere ev sahipliği yapan Rektör hocamıza teşekkür ediyorum. Sempozyumun hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmalarını yapmak üzere sahneye gelen EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent ” Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi olarak sosyal ve kültürel faaliyetlere son derece önem vermekteyiz. Bu bağlamda Tercan’ın bütün Yönleriyle konuşulmasını üniversitemize katkı sunacağını düşünüyorum. Sempozyumun hayata geçmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyor ve hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Sempozyum ile ilgili konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun ise “Tercan ilçemizin içerisinde bulunan mama Hatun türbesi bizlere göstermiştir ki Türk kadını hem evinin hanımı hem ülkesinin hanı olabilmektedir. Bu nedenle sempozyumun hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

FIRAT’IN SESİYLE RUH BULAN GÜZEL BİR ŞEHİRDİR ERZİNCAN

Son olarak konuşmalarını yapan Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu,  “Bugün, Anadolu’nun eşsiz bağrında sakladığı hazinelerden biri olan Erzincan’da, tarih, medeniyet ve ilim adına bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Erzincan, Güneşin Munzur’un doruklarına nazlandığı, Fırat’ın gönlünden nağmelerle aktığı, irfanın ve güzelliklerin olduğu güzel bir beldedir. Bu topraklar, bir masal diyarı gibi tarihin her döneminde mücevher misali ışıldamıştır. Kimi zaman göğü delen bir minare, kimi zaman taşlara nakşedilmiş bir sevda, kimi zaman da Fırat’ın sesiyle ruh bulan aslında güzel bir şehirdir Erzincan.

TERCAN’IN SESSİZ ÇIĞLIĞI: MAMAHATUN

Bugün burada, Anadolu’nun ilham perisi Mamahatun’u yâd ediyoruz. O, yalnızca bir hükümdar değil, bir devrin ruhunu şekillendiren bir hanım sultan, aynı zaman da bir mimar, bir adalet âbidesi, bir dirayet timsalidir. Mamahatun, taştan bir destan, adaletten bir soluk, fedakârlıktan bir nefesti. Onun yaptırdığı külliye, yalnızca taşları bir araya getiren bir yapı değil, kalplerimizi medeniyetin zarafetiyle buluşturan bir şaheserdir.

ERZİNCAN’IN TARİHİNDE ÇOK DESTANLAR VARDIR

Erzincan’ın tarihi, yalnızca taşlarla değil, gönüllerle de yazılmıştır. Söğüt dallarına saz asan âşıkların türkülerinde, bereketli topraklarda alın teriyle yoğrulan çiftçinin duasında, bir medrese odasında diz çökmüş öğrencinin ilminde her zaman Erzincan vardır. Bu topraklar, bir vakfiyede “her kim ki susuz kalır, bu çeşmeden kana kana içsin” diye yazan ellerin şefkatini taşır. Erzincan’ı anlamak, onun insanını, ruhunu, kokusunu, fıtratını, tarihini anlamaktır.

MUNZUR’UN TÜRKÜSÜ, AYNI ZAMAN DA FIRAT’IN AĞITIDIR

Munzur’un doruklarına çıkıp, yüreğinize Fırat’ın sesini doldurduğunuzu düşünün. Bir tarafta doğanın en saf güzelliği, diğer tarafta insanın azmi ve çalışkanlığı… Erzincan, doğanın da medeniyetin de en güzel dengesidir. Dağlarından akan pınar, ovalarını sulayan bereket; ama aynı zamanda taşlarını işleyen ustanın ellerinde bir sanattır. İşte bu yüzden Erzincan, tarih boyunca bir medeniyet yuvası olmuştur. Ve olmaya da devam edecektir.

MEDENİYET BİR ÇINARSA, ERZİNCAN ONUN KÖKÜDÜR

Medeniyet bir çınarsa, Erzincan onun köküdür. Bu kök, Munzur’un suları gibi coşkun, Fırat’ın akışı gibi bereketli olacak inşallah. Erzincan’ın tarihi, yalnızca geçmişin izlerini değil, geleceğin müjdesini de taşır. O halde, gelin bu mirası birlikte beraber anlayalım, yaşatalım ve gelecek nesillere aktaralım. Mamahatun gibi kahramanlarımızı, eserlerimizi, değerlerimizi yeniden gün yüzüne çıkaralım. Çünkü Erzincan, yalnızca Erzincanlıların değil, tüm insanlığın ortak bir hazinesidir” dedi.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa; Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza Aydoğdu, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Erzincan Vali Yardımcıları Ömer Özbay, Rumeysa Sena Kurt, Tercan Kaymakamı Neslihan Kısa Duman, Tercan belediye Başkanı Mehmet Yılmaz, Erzincan 24  Doğa ve Kültür Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Cemal Çiçek, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Protokol konuşmalarını in ardından sempozyuma olan katkılardan dolayı Vali Aydoğdu, Başkan Aksun, Rektör Levent ve Müdür Kılıç’a plaket takdiminde bulunuldu. Sempozyuma katkıları bulunan katılımcılara dam teşekkür belgesi il protokolü tarafından verildi. Ardından Prof. Dr. Armağan Çoşkun başkanlığında ilk oturum başladı

Haberler