Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erzincan’da 19 Eylül Gaziler Günü kutlandı

81 il genelinde olduğu gibi 19 Eylül Gaziler Günü Erzincan’da da düzenlenen farklı etkinliklerle kutlanıyor.

81 il genelinde olduğu

Erzincan’da 19 Eylül Gaziler Günü farklı etkinliklerle kutlanıyor. Önceki gün il protokolü ve Gazilerin katılımı ile yapılan rafting ile başlayan etkinlikler bugün Saat Kulesi önünden Erzincan Belediyesi tören alanına kadar yapılan yürüyüşle devam etti.

Erzincan Belediyesi önünde gerçekleştirilen Çelenk sunma törenine Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tuğg. Cem Kamil Sağcan, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Cumhuriyet Başsavcısı Dr. Ali Öztürk, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Erzincan Şubesi Başkanı Sabri Taş, askerî ve sivil erkân, kurum ve kuruluş müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri, Muharip Gaziler, şehit aileleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Tören Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Erzincan Şubesi Başkanlığı çelenklerinin Atatürk anıtına sunulması ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Konuşmasını yapmak için kürsüye gelen Gaziler Derneği Erzincan Şubesi Başkanı Sabri Taş konuşmasında; “Milletlerin yaşamış olduğu tarihi yol haritalarına baktığımızda unutulmayan ulusal olaylarla ilgili anma günleri vardır. Bu anlamlı  günler içerisinde, öğle müstesna günler vardır ki; işte Gaziler Günü de onlardan biridir. Her millete nasip olmayan, o günlerin yaşattığı kıvanç bir başka mana ifade eder. Kahraman Türk milleti asla bayraksız, vatansıza, hürriyetsiz yaşamamıştır. 19 Eylül Gaziler Günü bedeli can ve kanla ödenmiş  bu toprakların vatanı olmasında ve devletimizin bekası uğrunda canlarına adayanların gururla, şerefle hatırlandığı ve anıldığı bir gündür. 19 yıllık Kurtuluş Savaşı’nda, Kore’de, Kıbrıs’ta savaşan muharip gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine terör örgütlerine karşı mücadele eden asker, polis, güvenlik koruyucuları ve 15  Temmuz’da meydana gelen hain darbe girişiminde vücutlarını siper eden tüm varil gazilerimizin şeref günüdür. Birinci Dünya Savaşı sonrasında vatanımızı bölmek ve parçalamak isteyen yedi düvele mensup, düşman dört bir yandan topraklarımızı işgal etti. Amaçları Anadolu’daki Türk varlığını tamamen ortadan kaldırmaktı. Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış, esarete alışık olmayan Türk milletini bu işgale dur diyeceği şüphesizdir.

Yunan ordusunun ilerleyişi Polatlı önlerinde Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki Türk ordusu tarafından durdurulmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi’nde Yunan ordusunu bozguna uğratmış. Yunan ordusu bir sene sonra Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde hezimete uğratılmış imha edilmiş ve topraklarımızdan atılmıştır.

Sakarya Meydan Muharebesi’nden sonra büyük komuta Mustafa Kemal Atatürk’e Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19  Eylül 1920   tarihinde gazilik unvanı ve mareşal rütbesi vermiştir. Kahraman gaziler, gaziler gününüz kutlu olsun. Sizler en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz, sizler şehitlerimiz ile birlikte cumhuriyetimizin teminatın   temel taşlarısınız gururla  taşıdığımız gazi unvanı Ata’mızdan biz gazilere intikal eden en büyük mirastır. Üzerinde yaşadığımız toprakların bir vatana

dönüşmesi ve bekasının sağlanması, bayrağımızın özgürce dalgalanması, şehitlerimizin ve gazilerimizin kahramanlık ve fedakâr sayesindedir.

Bu kahramanlık ve fedakârlığın şifresi ölürsem şehit, kalırsam gazi anlayışıdır.

Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, eğer toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır diyerek hürriyet, istiklal  vatan yolunda canlarınızı severek şehitlerimizin de göğsünü düşmanın kurşunla siper eden kahraman gazilerimiz sizleri bu milleti unutmayacaktır.

Şanlı tarihimizin zaferleri hiçbir zaman unutulmamalı. Zafer günlerde ve bu zaferin kahramanlarına layık oldukları değer Her zaman her yerde verilmelidir. İlgisizlik şanlı tarihimizle olan bağı koparır. Aziz şehitlerimiz ve gazilerimiz her zaman her yerde hatırlanmalıdır. Şehit ve Gazi Türk toplumunun ortak değerleridir. 19  Eylül Gaziler Günü’müz büyük bir heyecanla kutluyorum” dedi.

19 Eylül Gaziler Günü etkinlikleri EBYÜ’ de Gaziler günü oratoryosu ve akşam saatlerinde askeri bando ile devam edecek.

Haberler