Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erzincan’da; “Vefatının 500. Yılında Uluslararası Türk Hakanı Şah İsmail Hatayi Sempozyumu düzenlendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi başkanlığı ile Erzincan Valiliği, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi işbirliğiyle “vefatının 500. Yılında Uluslar arası Türk Hakanı Şah İsmail Hatayi Sempozyumu düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı

Erzincan Binali Yıldırı Üniversitesi Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap kongre merkezinde düzenlenen sempozyuma Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Adli Yargı komisyonu başkanı Halil Odabaş, EBYÜ rektörü Prof. Dr. Akın Levent, farklı üniversitelerden akademisyenler ve davetliler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Dede Ahmet Uğurlu tarafından dua yapıldı. Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Konseyi başkanı Binali Yıldırımın mesajının okunmasının ardından 3 gün sürecek olan sempozyumun açılış konuşmasını yapan Ankara Hacı bayram Veli Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Dr. Metin Orbay, sempozyumun düzenlenmesinde destek olan akademisyenler ve kurumlara teşekkür etti.

Ardından Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent ve Erzincan Belediye başkanı Bekir Aksun birer konuşma yaptılar.

ERZİNCAN’DA HİÇ KİMSE, HİÇ KİMSEYİ ÖTEKİLEŞTİRMİYOR

Son olarak konuşmasını yapan Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu; “Bizim toplum olarak en büyük derdimiz ve sıkıntımız söylemlerimizle, eylemlerimizin birbiriyle örtüşmemesi. Kardeş istiyoruz, sevgi diyoruz. Birlik ve beraberlik diyoruz. Bugünkü hız asrında yaşayan gençler bizim sözlerimize değil, ayak izlerimize bakınca sırtlarını bize bakıp dönüp gidiyorlar. Erzincan’da hiç kimse, hiç kimseyi ötekileştirmiyor. Hiç kimse, hiç kimseyle arasına duvarlar örmüyor. Biz biz dilini kullanarak beraber birlikte bu şehrin bütün güzelliklerini, bütün görüşlerini, aynı çatı altında birbirimize benzemeden, birbirimize saygı duyarak, birbirimizin kalpleri arasında köprü kurarak yaşamaya devam ediyoruz. Burada bir sevgi iklimi var hoşgörü iklimi var. Ve sizler Türkiye’nin ve dünyanın değişik yerlerinden gelen akademisyenler bu sevgi ve hoşgörü ikliminin üzerine geldiniz. Şeref verdiniz, hoş geldiniz.

Bu tür sempozyumlarda tarihi şahsiyetleri anarken yer zaman ve kişiler ve o dönem çok önemlidir. Genellikle o dönemler anlatılırken bir taraftan iyilikler, bir kesim iyilikleri anlatırken bir kesim eksiklikleri anlatmaya özen gösteriyor. Biz şöyle yapamaz mıyız? Tarihi bütün şahsiyetleri o dönemde değerlendirip tespitlerimizi yapıp, hataları görüp ama o hataları Surları, eksiklikleri bugüne taşımasak, onların yaptıkları hataları, eksikleri biz yapmasak ve gelecek nesillere daha güzel bir Türkiye, daha güzel bir iklim bıraksak olmaz mı diye kendi kendime her zaman sormuşumdur. Ben sözlerimi fazla uzatmadan size sadece şunu söylemek isterim. Şah İsmail Hatayi şöyle bir mısra kullanır. Der ki Allah bir Muhammed hak, birdir. Bir değişmedikçe bir olsun, birlik olsun, dirlik olsun derim. Sevmek, beraber olmak, birlik olmak, insanı mutlu eden, insana haz veren, insanı, insan olduğunu fark ettiren Çok güzel bir duygu” diyerek sözlerini tamamladı.

Yapılan konuşmaların ardından Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi başkanı Ali Rıza Özdemir tarafından sempozyuma katkıları ve desteklerinden dolayı Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu ve EBYÜ rektörü Prof. Dr. Akın Levent’e plaket takdim etti.

3 gün sürecek olan sempozyumun ilk oturumu İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinden Prof. Dr. Feridun M. Emecen, Prof. Dr. İlhan Şahin ve Hacettepe üniversitesinden Prof. Dr. Tufan Gündüz sunumlarını gerçekleştirdiler.