Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erzincan’da yıllık 50-60 ton tescilli tulum peyniri üretimi yapılacak

Erzincan Valiliği koordinasyonunda tescile uygun tulum peyniri üretimini arttırma ve tulum peynirinde standardizasyonu sağlama amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında kurulan şirkette önümüzdeki yıllarda daha yüksek miktarlarda (yıllık 50-60 ton) tulum peyniri üretilecek.

Erzincan Valiliği koordinasyonunda tescile

Erzincan’da, coğrafi işaret tesciline uygun tulum peyniri üretimini artırma ve tulum peynirinde standardizasyonu sağlamak amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, Erzincan İl Özel İdaresi, Erzincan Belediyesi ve Erzincan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı tarafından kurulan, Erzincan Yöresel Ürünler A.Ş için üretilen Tulum Peyniri üretim tesisinde devam eden çalışmaları inceleyen Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu  ve paydaşlar, peynir üretimi hakkında bilgiler aldılar.

Erzincan’ın yöresel ürünlerinden olan Erzincan tulum peynirinin tescili 2002 yılında Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından alınmıştı.

Yapılan çalışmalar ile ilgili üretim alanında basını bilgilendiren Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, mevcut durumda Erzincan’da yılda ortalama 5 bine tona yakın tulum peyniri üretilirken tescile uygun üretilen tulum peyniri miktarı yıllık 10-15 ton seviyesinde olduğunu belirtti.

Vali Aydoğdu açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; Valiliğimizin koordinasyonunda tescile uygun tulum peyniri üretimini arttırma ve tulum peynirinde standardizasyonu sağlama amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında Erzincan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Başkanlığı, Erzincan Belediyesi ve Erzincan İl Özel İdaresinin bir araya gelmesiyle “Erzincan Yöresel Ürünler Anonim Şirketi” kurulmuştur. Bu şirket İlimiz merkezinde bulunan Heybeli Yaylası’nı Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzden resmi olarak 5 yıllığına kiralamış ve bu yıl Haziran ayı itibari ile yaylada tulum peyniri üretimine başlamıştır. Bu kapsamda yaylamızda şirket tarafından şu ana kadar yaklaşık 2 ton tulum peyniri üretilmiştir. Buradaki temel amacımız Erzincan Tulum Peynirinin tescilinde yer alan prosedürlere uygun üretim yaparak tulum peynirinin tescilinin alınması ve piyasaya tescilli tulum peyniri satışı yaparak ilimizde tulum peyniri sektöründe faaliyet gösteren firmalara örnek olmaktır.

YILLIK 50-60 TON TULUM PEYNİRİ ÜRETİLECEK

İlk yıl deneme amaçlı yapılan tulum peyniri üretiminde istenilen seviyeye ulaşması durumunda önümüzdeki yıllarda daha yüksek miktarlarda (yıllık 50-60 ton) tulum peyniri üretilecek bu yol ile hem istihdama katkıda bulunulacak hem de ilimizin bir değeri olan tulum peynirinde tescile uygun tulum peyniri üretim miktarı arttırılacaktır” dedi.

Haberler