Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erzincan’ın ve ülkemizin doğurganlık hızı alarm veriyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Erzincan’da doğurganlık hızı düşmeye devam ediyor. Bu durumun sonucu olarak önümüzdeki 10 yıl sonra ülkede genç nüfusun düşmesi ve yaşlı nüfusun artış hızının artması tahmin ediliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)

Açıklanan rakamlara göre 2024 yılında Erzincan’da doğurganlık hızı 1.34 oldu. 2023 yılında bu rakam 1,39 olarak ölçülmüştü. Bu azalma Türkiye ortalamasının da altında.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YILLAR ÖNCE UYARMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu açıklamasında doğurganlık hızı ve nüfus artış hızına da değindi. Erdoğan açıklamasında: “Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2023 yılı doğum istatistikleri endişe vericidir. 2001 yılında 2,28 olan doğurganlık hızı 2023 yılında 1,51’e gerilemiştir. Yani nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2,1 değerinin çok altındayız. Bu Türkiye için varoluşsal bir tehdittir. Bir felakettir. Mevcut durum ülkemiz için tolere edilebilir olmaktan çıkmıştır. Mevcut durumu yıllar önce öngördüğümüz için en az 3 çocuk tavsiyesinde bulunuyorduk. Bu yüzden bir çok kez ağır ve haksız eleştirilere uğradık. Maalesef zaman bizi haklı çıkarmıştır.” Dedi.

TÜRKİYE ORTALAMASI DÜNYA ORTALAMASININ ALTINDA KALDI

Birleşmiş Milletler dünya nüfus tahminlerine göre ülkelerin toplam doğurganlık hızları incelendiğinde, 2023 yılında en yüksek toplam doğurganlık hızına sahip olan ülke, 6,67 çocuk ile Nijer oldu. Bu ülkeyi 6,12 çocuk ile Çad ve 6,10 çocuk ile Somali izledi. Toplam doğurganlık hızının en düşük olduğu ülke, 0,88 çocuk ile Kore Cumhuriyeti oldu. Bu ülkeyi 1,04 çocuk ile Singapur ve 1,15 çocuk ile Andorra ve San Marino izledi.

Toplam doğurganlık hızı dünya ortalaması, 2023 yılında 2,31 çocuk oldu. Türkiye’nin toplam doğurganlık hızının 1,51 çocuk ile dünya ortalamasının altında kaldığı görüldü.

Toplam doğurganlık hızının en yüksek olduğu AB ülkesi 1,79 çocuk ile Fransa oldu

Birleşmiş Milletler dünya nüfus tahminlerine göre AB üyesi 27 ülkenin toplam doğurganlık hızları incelendiğinde, 2023 yılında en yüksek toplam doğurganlık hızına sahip olan ülke, 1,79 çocuk ile Fransa oldu. Bu ülkeyi 1,76 çocuk ile İrlanda ve 1,74 çocuk ile Romanya izledi. Toplam doğurganlık hızının en düşük olduğu ülke, 1,22 çocuk ile Malta oldu. Bu ülkeyi 1,29 çocuk ile İspanya, 1,30 çocuk ile İtalya izledi.

Toplam doğurganlık hızı 2023 yılında 1,51 çocuk olan Türkiye’nin,  AB üyesi 27 ülke ortalamasının altında kaldığı görüldü.

Haberler