Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hem öğreniyor, hem üretiyor, hem de kazanıyorlar

Erzincan’da Tarım meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor.

Erzincan’da Tarım meslek lisesi

Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile Gül Celal Toraman Mesleki ve teknik Anadolu Lisesi) Tarım Meslek Lisesi) bahçesinde kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başladı. İlk yıl içerisinde Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2024 yılında 90 bin fide üretilirken yapılan çalışmalar neticesinde 2024 yılı için 110 bin fide üretimi gerçekleştirdiler.

Hem öğreniyor, hem üretiyor, hem de kazanıyorlar

1 MİLYON FİDE ÜRETMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ

Gül Celal Toraman Mesleki ve teknik Anadolu Lisesi okul müdürü Mustafa Karadaş; yapılan çalışma ve üretim ile ilgili bilgi verdi. Karadaş konuşmasında; Okulumuzun tarım alanı öğretmen ve öğrencilerimizle seramızda tohumdan başlamak üzere fide üreticiliği yaptık. Bu eğitim yılında 110 bin fidemiz öğretmen ve öğrencilerimizin emekleriyle sıfırdan satış aşamasına kadar ürettik. Öğrencilerimiz derslerde gördüklerini burada uygulama sahasında da ayrıca öğreniyorlar ve buradan doğrudan halkımıza arz ediyorlar. Bu öğrencilerimiz için verimli oluyor. Bilgilerini pekiştiriyor, işletme noktasında da faaliyetlerimiz oluyor. Hedefimiz yeni bir sera yapılıyor, burayla birlikte 1 milyon fide üretmeyi düşünüyoruz.”

Hem öğreniyor, hem üretiyor, hem de kazanıyorlar

110 BİN ADET OLARAK 35 ÇEŞİT ÜRÜN YETİŞTİRDİK

Gül Celal Toraman Mesleki ve teknik Anadolu Lisesi Tarım bölümü bölüm şefi Hülya Cevahir Çolak yaptığı konuşmasında; biz seramızda 110 bin adet olarak 35 çeşit ürün yetiştirdik. Tamamı öğrencilerimiz tarafından yetiştirildi. Ders öğretmeni olarak ben sadece nasıl yapmaları gerektiğini göstererek yanlarında oldum. Öğrencilerim tohumdan itibaren kendileri yetiştirdi. Sulamasını, gübrelemesini, ilaçlamasını her şeyini öğrencilerim yaptı. Fide fiyatlarımız piyasaya göre çok uygun. Hibrit çeşitlerimiz 7 TL’den normal yerli fidelerimizi d 3,5 TL’ den satıyoruz. Halkımız geliyor buradan alıyor. Geçtiğimiz yıllardan da buradan aldıkları için memnunlar ve bu yılda burayı tercih ediyorlar. 9-10- ve 11’nci sınıfların tamamının teorik eğitimlerinin ardından seralarda uygulama yaptıklarını söyleyen; Çolak; 9’ncu sınıflar daha hafif işlere 10 ve 11. Sınıflarda daha ağır ve üretim işlerinde çalışarak bakımların üstlendiler. Yapılan satışlar okulumuz döner sermayesi tarafından tutuluyor. Yapılan satışlarla hem oklumuz hem de öğrencilerimiz ekonomik kazanç elde etmiş oluyorlar” dedi.

TOHUMDAN FİDEYİ YETİŞTİRE KADAR BÜTÜN HER ŞEYİ İLE BİZ İLGİLENİYORUZ

Hem öğreniyor, hem üretiyor, hem de kazanıyorlar

Gül Celal Toraman mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11 sınıf öğrencisi Tuğba Bakartepe: “Biz okulumuzda tohumdan fideyi yetiştire kadar bütün her şeyi ile biz ilgileniyoruz. Okulumuza katkı sağlıyoruz. Biz burada fidelerimiz tohumdan yetiştirerek halkımıza satışa sunuyoruz. 35 çeşit fidemiz var. Bu sene geçen seneye göre fide üretim sayımızı biraz daha artırdık. 110 adet fidemizi yetiştirdik. Geçen seneden gelen müşterilerimiz diyor ki, geçen sene aldık ve çok memnun kaldık. Bu sene de sizden yararlanmak istiyoruz diyorlar buda bizi daha mutlu ediyor. Bizler gördüğümüz teorik işlemleri burada uygulamalı olarak görüyoruz. Alan şefimizin bizlere desteği çok oldu. Bizlere verdiği emeklerden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

BABAMA YARDIMCI OLABİLMEK ADINA ZİRAAT MÜHENDİSİ OLMAYI İSTİYORUM

Bir başka 11’nci sınıf öğrencisi ise babasının da çiftçi olması nedeniyle bu okulu tercih ettiğini belirterek; babamı çalışırken çok izlerdim. Şimdi ben okulunu bitirerek aynı işi yapmak istiyorum. Okulumu tamamlayarak babama yardımcı olabilmek adına Ziraat Mühendisi olmayı istiyorum. Ailem çiftçi olduğu için bende katkı sağlamak adına bu mesleği seçtim” diyerek öğretmen ve arkadaşlarına teşekkür etti.

Hem öğreniyor, hem üretiyor, hem de kazanıyorlar

Haberler