Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İzci; bu yıl 5 ton Tescilli Tulum Peyniri üretimimiz olacak

Erzincan’da yaz sezonunda yürütülen, devam eden ve yapılacak çalışmalara ilişkin Vali Yardımcıları Yusuf İzci ve Mehmet Emre Canpolat başkanlığında değerlendirme toplantısı yapıldı.

Erzincan’da yaz sezonunda yürütülen,

İl Özel İdaresi Salondan düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Yusuf İzci, Vali Yardımcısı / İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Emre Canpolat, Erzincan İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Cavit Şireci, EBYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çağrı Çırak, kurum müdürleri ve meclis üyeleri katıldı.

İlk olarak konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Yusuf İzci, Kurulan Erzincan Yöresel A.Ş’ de gelinen durum ve üretimi devam eden tescilli tulum Peyniri ile gelinen son durum hakkında bilgi verdi.

BU YIL TESCİLLİ OLARAK 5 TON TULUM PEYNİRİNİ ÜRETMİŞ OLACAĞIZ

Vali Yardımcısı İzci konuşmasında; bugün burada valimiz Hamza Aydoğdu’nun koordinasyonunda yapılan çalışmalardan tarım il müdürlüğü ve il özel idaresi ile ilgili bilgi paylaşımında bulunacağız. Vali Hamza Aydoğdu’nun talimatlarıyla 24 Ağustosta 2 eylü günleri arasında 8 gün sürecek olan Erzincan tanıtım günleri olacak. Normalde tanıtım günleri genellikle büyük şehirler İstanbul ve Ankara gibi illerde yapılıyordu. Bu yıl valimiz Hamza Aydoğdu’nun talimatlarıyla farklı bir konsepte yapılacak. Özellikle Erzincan dışında yaşayan Erzincanlılar davet edilerek 8 gün boyunca burada farklı etkinliklerle buluşturulacak.
Tarım ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Yardımcısı izci; Tulum Peyniri konusunda Erzincan İl Özel İdaresi, Erzincan Belediyesi ve küçükbaş hayvancılık birliği ile birlikte Erzincan Yöresel A.Ş kuruldu. Bunun yüzde 12,5 İl Özel İdaresi, 12,5 Erzincan Belediyesi ve yüzde 75 Koyun Keçi birliğinin hissesi var. Erzincan Merkezde Heybeli Yaylası ihale yoluyla Koyun Keçi birliğine verildi. Burada tulum Peyniri üretimine başlandı. Yaklaşık 900 KG üretim yapıldı. Teleme halinden geçerek Erzincan merkezde bulunan işletmeye geldi. Hedefimiz bu Ağustos ayına kadar 2024 tulum peyniri sezonunda yaklaşık 5 ton tescilli tulum peyniri üretmek. Paydaşlarla çalışmalar devam ediyor. İnşallah bu yıl tescilli olarak 5 ton tulum peynirini üretmiş olacağız. Bu oranı yakalamamız durumunda ileriki yıllarda bu oranı artı tesislerde kurarak geliştirmeyi düşünüyoruz.

TULUM PEYNİRİNDE AKADEMİK ARAŞTIRMA DEVAM EDİYOR

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitemiz ile yaptığımız tulum Peynirinde akademik araştırma da devam ediyor. Haziran ayında başladık. Temmuz ve Ağustos’ta da devam edecek. Şirden konusunda bir sorun vardı bunun akademik araştırması akademisyenler ile birlikte yapılıyor. Sonuçlar Ankara’da bulunan laboratuvarlara gönderilecek ve sonuç ortaya çıkacak” dedi.