Erzincan Vali Yardımcısı Yusuf İzci konu ile ilgili konuşmasında, Erzincan’da ilk olan jeotermal ısıtmalı Seracılık ile ilgili gelişmeler olduğunu ve özel bir teşebbüs tarafından Ekşisu bölgesinde geçen yıl Valiliğimizden kiraladığı 120 dönümlük alanın 30 dönümlük kısmında sera inşaatının tamamlandığını ve fide dikim aşamasına geldiğini söyledi.
İLK DEFA ERZİNCAN’DA JEOTERMAL KAYNAKLA SERACILIK YAPILMIŞ OLACAK
Vali Yardımcısı İzci konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Erincanda jeotermal seracılık bir fırsat ve bizde de Valiliğimiz öncülüğünde bu konuda yatırım yapan firmaları her alanda destekliyoruz ve sorunları varsa çözmeye çalışıyoruz. Bir hafta on gün içerisinde firma fideleri de dikerek topraksız üretim yapacak. Biz Tarım İl Müdürlüğümüz olarak onu da takip ediyoruz. Jeotermal seracılık Erzincan için çok büyük bir değer. İlk defa Erzincan’da Jeotermal kaynakla seracılık yapılmış olacak. Firmanın hedefi 1 ya da 1,5 yıl içerisinde kiralamış olduğu 120 dönümün tamamını Jeotermal sera olarak üretime kazandırmak. Diğer örtü altı sera dediğimiz ve İPARD hibeleriyle beraber yapılacak sera miktarıyla topladığımızda yaklaşık bir 500 – 600 dönümlük sera varlığını İlimize kazandırmış olacağız. Mevcut durumda 600 dönüm olan sera varlığımızı göz önüne aldığımızda inşallah 1-1,5 yıl içerisinde bu miktarı iki katına yani 1200 dönüme çıkarmış olacağız.
ERZİNCAN’DAN YURT DIŞINDA İHRAÇ EDİLMİŞ OLACAK
Jeotermal seranın avantajları ile ilgili konuşan İzci; Özel teşebbüs tarafından yapılan Jeotermal sera da yılın 11 ayında tamamen domates üretilecek. İlgili firmanın şu an Yozgat İli Sorgun İlçesinde de benzer bir faaliyette bulunuyor. Oradan ürettiği domatesleri yurt dışına direkt ihraç ediyor. İç piyasa değil de direkt yurt dışına ihraç edilecek şekilde üretim planlaması yapılmış durumda. Burada da benzer şekilde 2-3 hafta içerisinde fide dikimi yapılacak ve 2-2,5 ay sonra ilk çıkan domatesler Erzincan’dan yurt dışında ihraç edilmiş olacak. Yılın 11 ayı boyunca sadece domates üretilecek burada.
Tabi birde seracılığın parasal boyutu var. Az önce bahsettiğim gibi Erzincan ilimizde 1-1,5 yıl içerisinde yeni yapacağımız 600 dönüm serayı bitirdiğimiz takdirde Erzincan’da yaklaşık 300-350 Milyon TL’lik bir parasal döngü sağlamış olacağız. Çünkü bu 600 dönüm serada sebze halinden gelip buradan tırlarla çevre illerimize büyük ihtimalle gidecek bu domatesler. Jeotermal serada üretilen domatesler dediğimiz gibi yurt dışına direkt ihraç edilecek. Normal serada da ilk ürün olarak domates üretilecek. Yıl içerisinde İkinci ürün olarak ise marul üretimi olacak. Yılın 9 ayı üretim olacak. Dolayısıyla burada üretilen ürünler yakın illerimiz dediğimiz Trabzon, Rize, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum pazarının domates ve marul ihtiyaçları büyük oranda buradan karşılamış olacak. Bunların tırlarla İlimizden gitmesi Erzincan’a ayrı bir para kazandıracak. Yine burada üretilecek domates ve marulların fideleri ayrı bir para olarak bir parasal döngü olacak.
600 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK
Bunun yanı sıra 600 dönümde yaklaşık bir 600-700 kişi sezon içerisinde çalışmasını öngörüyoruz. Çünkü hem bunların fidelerin dikim dönemleri hem de üretilen domates ve marulun hasat döneminde kişiler istihdam edilecek. Ortalama 600-700 kişinin bu şekilde istihdamına katkıda bulunmuş olacak. Bizim sera ile ilgili çalışmalarımız çok yönlü olarak Sayın Valimiz Hamza Aydoğdu’nun öncülüğüyle, yol göstermesiyle devam ediyor. İnşallah 1-2 yıl içerisinde seracılık varlığımızı iki katına çıkararak ve bahsettiğim en az 300-350 milyon TL’lik bir parasal döngü ile 600 kişilik bir istihdamın da katkısıyla Erzincan ilimizi bulunduğu bölgede bölgesel bir sera üssü haline getirmek istiyoruz. Bu konuda tüm sektör paydaşlarımız ile ortak çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.