Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kemaliyeli Kadınlar asırlık Gazenne Kumaşını el emeği ile dokumaya devam ediyor

Erzincan Valiliği himayelerinde ilki bu yıl düzenlenen 8/24Erzincan tanıtım günleri başladı. Her gün bir ilçenin tanıtıldığı etkinliklerde Kemaliye ilçesi tanıtım standı kuruldu.

Erzincan Valiliği himayelerinde ilki

Her gün bir ilçenin tanıtımının yapıldığı 8/24Erzincan tanıtım günleri etkinlikleri kapsamında Dört yol Cumhuriyet Meydan’ında kurulan Kemaliye ilçe tanıtım günleri standına vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Doğal güzellikleri, özgün Mimari özellikteki evleri, Karanlık kanyonları, taşyolu projesi, akarsuları ile Turizm alanında önemli potansiyele sahip Kemaliye ilçesinin tanıtımı için açılan stantlar yoğun ilgi görüyor. Vatandaşlar Gazenne Kumaşı ve ilçeye has kapı tokmakları ile ilgili bilgi alıyorlar.

Açılan stantta Kemaliye’nin Coğrafi Tescilli ürünlerinde Gazenne Kumaşı ile ilgili bilgi veren Kemaliyeli Kadınlar Derneği Kurucu üyesi ve Gazenne kumaşı proje koordinatörü Ayşe Birler, 13 yıldır Gazenne kumaşını dokuduklarını söyledi. Birler konuşmasının devamında; Kemaliyeli Kadınlar Derneğini kurma amacımız Kemaliye’deki unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarımızı yeniden hayata geçirmek” dedi.

Birler; “biraz araştırdığımızda Kemaliye’de 1960 yıllarda kadar her evde halı dokumacılığı, Kumaş dokumacılığı yelek işlemecili zaten yapılıyormuş. Bizlerde Gazenne kumaşını yeniden hayata geçirmeyi planladık. 2010 yılında Kudaka’ya bir proje yaptık. Dernek olarak yaptığımız tüm projeler devlet hibe destekli. 12 tezgâhlı bir atölye kurduk. Bu tarihten beri Gazenne dokumacılığını devam ettiriyoruz. 1960’lı yıllara kadar bu kumaştan içlik, sedir örtüleri, çarşaf olarak kullanılmış. Biz günümüze uyarlayarak daha modernize ettik ama asla çizgilerini ve modellerini bozmadan elbiselik kumaş, peştamal, fular, masa örtüsü, yatak örtüsü ve pamuklu iplikten kravat ürettik. Atölyemizde bağlantılı anlaşma yerlerle kumaş dokumacılığına devam ediyoruz. Kültür Turizm Bakanlığımızın bohça mağazalarına, Sivas olgunlaşma enstitüsü ile birlikte çalışarak çeşitli modeller çıkarıldı ve mağazalarda birkaç ürün satışa çıkarıldı.

Ürünlerimiz 12 tezgâh olduğu için ve asla fabrikalaşma durumunu düşünmediğimiz ve geçmediğimiz için tamamen kara tezgâhlarımızda el emeği göz nuru ile dokuma işlemine devam ediyoruz. Gazenne kumaşının yüzde 100 pamuk ipliğinden oluştuğunu ve kara tezgahlarda dokunduğu için özel olduğunu söyleyen Birler, Kumaşın Kemaliye’ye özgü çizgileri olduğunu İstanbul ve Kemaliye’de düzenlenen doğa şenliklerinde Pazar oluşturulduğunu sözlerine ekledi.

Haberler