Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Orman yangınları geçen yıla göre arttı

2024 yılının ilk sekiz ayında Türkiye’de 2.529 orman yangını meydana geldi. Geçen yıl aynı dönemde bu rakam 1.419’dı. Uzmanlar, iklim değişikliği ve sıcak hava dalgalarının yangın riskini artırdığını belirtiyor.

2024 yılının ilk sekiz

Türkiye, 2024 yazında orman yangınları açısından zor bir dönem geçiriyor. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, bu yılın 1 Ocak-19 Ağustos döneminde 2.529 orman yangını meydana gelirken, geçen yıl bu rakam 1.419’dı. Aynı dönemde yanan orman alanı ise 8.865 hektardan 17.456 hektara yükseldi.

2024’ün ağustos ayına kadar, 439 orman yangını kaydedildi. Yangın ekipleri, 15-18 Ağustos tarihleri arasında 109’u orman yangını olmak üzere toplam 247 yangına müdahale etti.

Uzmanlar, Türkiye’nin iklim değişikliğinin etkilerini en ağır şekilde yaşadığını belirtiyor. Doğu Akdeniz, dünya üzerindeki en hızlı ısınan bölgelerden biri olarak biliniyor. Sıcak ve kuru hava koşulları, yangınların yayılmasını hızlandıran ve yoğunluğunu artıran başlıca etkenler arasında yer alıyor. Türkiye, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerle birlikte en yüksek yangın tehlikesine sahip ülkeler arasında bulunuyor. Yangınların %90’ının insan kaynaklı olduğu belirtilirken, uygun hava koşulları ve bitki örtüsünün de yangınların geniş çaplı ve kontrol edilmesi zor hale gelmesine katkı sağladığı ifade ediliyor.

Son 13-14 aydır sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği vurgulanıyor. Haziran ve Temmuz aylarında sıcaklıkların rekor seviyelere ulaştığı, Ağustos ortasında ise yeni bir sıcak hava dalgasının etkili olduğu belirtiliyor. Bu durumun, Batı Anadolu’daki bitki örtüsünü kurutarak yangın riskini artırdığı ve bu yılki yangınların yoğunluğunu etkilediği kaydediliyor. Özellikle kızılçam ağaçlarının yüksek yanıcılığı, yangınların yayılmasını daha da zorlaştırıyor.

Haberler