Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türk Hekim ve Mühendislerden büyük başarı, dünyada bir ilk; Karaciğer hastalıklarına yapay zeka yardımı ile hızlı ve doğru tanı koymayı hedefleyen projede başarılı sonuç alındı

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mecit Kantarcı ve ekibinin, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile birlikte yürüttükleri karaciğer hastalıklarına yapay zeka yardımı ile hızlı ve doğru tanı koymayı hedefleyen proje başarılı bir şekilde tamamlandı.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi

Yapay zeka yardımı ile hızlı ve doğru tanı koymayı hedefleyen Proje ile ilgili Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) Tıp Fakültesi’nde basın mensuplarına yönelik sunum gerçekleştirildi.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) Tıp Fakültesi dekanı Prof. Dr. A. Mecit Kantarcı tarafından yapılan sunumda Tıp fakültesi dekan yardımcıları, Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ufuk Kuyrukluyıldız ve radyoloji anabilim dalı hekimleri katıldı.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) Tıp Fakültesi dekanı Prof. Dr. Kantarcı öncülüğünde Erzincan merkezli olarak gerçekleştirilen bu projeye ülke genelinde 6 önemli merkezden 14 bilim insanı katkı sundu. Erzincan Binali Yıldırım üniversitesi Tıp fakültesinden tıp fakültesi dekanı Prof. Dr. Abdulmecit Kantarcı, Radyoloji anabilim dalından Doç. Dr. Volkan Kızılgöz, Doç. Dr. Sonay Aydın, Arş. Gör. Dr. Önder Durmaz, Anatomi anabilim dalından Arş. Gör. Dr. Halime Kabalcı, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Terzi, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Enes Kılıç, Gazi Üniversitesi tıp fakültesi radyoloji anabilim dalından Prof.Dr Nil Tokgöz, Dr. Öğr. Üyesi Merve Yazol, Ege Üniversitesi tıp fakültesi radyoloji anabilim dalından Prof. Dr. Mustafa Harman, İnönü Üniversitesi tıp fakültesi radyoloji anabilim dalından Prof. Dr. Ayşegül Sağır Kahraman, Akdeniz Üniversitesi tıp fakültesi genel cerrahi anabilim dalından Dr. Öğr. Üyesi Ali Avanaz, Prof. Dr. Bülent Aydınlı, patoloji anabilim dalından Prof. Dr. Gülsüm Özlem Elpek katkı sundu. Abdulmecit Kantarcı, “Üniversitemiz tıp fakültesi ile iş birliği yapan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Üniversitemiz ile imzalanan iş birliği protokolü ile bu çabanın önünü açan, dönemin Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç’a ve Rektörümüz Prof. Dr. Akın Levent’e, üniversitemiz eğitim ve akademik imkanlarının altyapısı konusunda her zaman destekleyici olan ve üniversitemizi de yakın zamanda ziyaret etmiş olan Yüksek Öğretim Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a ve önceki 3. Ordu Komutanımız Korgeneral Yavuz Türkgenci’ne teşekkürü bir borç biliriz” şeklinde konuştu.

Sunum konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Abdulmecit Kantarcı, “Hastalarımızın daha kolay tanı alabilmesi ve böylece tedavilerinin daha erken başlayabilmesi için geliştirilen yapay zeka destekli tanı uygulaması, sağlık alanında büyük katkılar sunacağı gibi dünya tıbbının geleceğini de önemli bir noktaya taşıyacağını belirtti.

DÜNYA’DA BİR İLK OLMA VASFINA SAHİP

Dünya’da bir ilk olma vasfına sahip bu uygulamanın ilk sonuçlarının bir makale haline getirildiğini belirten Kantarcı, makale uluslararası nitelikte saygın bir bilimsel dergide değerlendirmeye sunuldu. Şu anda bu dergide yayınlanmak üzere değerlendirilmekte, bu yönü ile ülkemiz biliminin dünyaya tanıtılması açısından da önemli bir rol oynamaktadır” dedi.

Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan Serpil Akbulut ise karaciğerinde bir kitle olduğunu ancak herhangi bir tanı konulmadığını, süreç içerisinde farklı doktorlara danıştığını ancak hastalığı ile ilgili bir netlik kazanamadığını söyledi. Akbulut, “Hocalarımızın yapay zeka ile ilgili bir çalışma yaptığını öğrendim ve hocalarımızın tavsiyesi üzerine ben de çalışmaya dahil olmak istedim. Hocalarımız karaciğerimden parça almaya gerek kalmaksızın yapay zeka sayesinde kistin tanısını koymuş oldular” dedi.

Haberler