Yemek pişirme yöntemi olarak kızartma yerine, ızgara veya haşlamanın tercih edilmesinin önemine vurgu yapan Çetinkaya; Ağır şerbetli ve hamur tatlıları, şeker, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin.
ETLERİ BİRKAÇ GÜN BEKLETİN
Kurban Bayramında dikkat edilmesi gereken en önemli husus da etlerin nasıl tüketileceği konusu oluyor. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olanlar; kurban etlerini hemen değil, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmeli.
KURBAN ETLERİNİ NASIL SAKLAMALIYIZ?
Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir. Özellikle Kurban eti kesildikten sonra buzdolabınızın alt kısmında bir müddet bekletelim. Kurban etini hemen buzluğa koymayalım, çünkü et buzlukta dinlenmez, donar ve özelliğini de yitirebilir. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.
KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİYİZ?
Kurban bayramı sofralarında, etler dışında diğer besin gruplarına da yer vermelisiniz. Sebze yemekleri, salatalar, ekmek olarak tam buğday veya tam çavdar ekmeği veya ekmek yerine bulgur pilavı ( eğer şişkinlik ve hazımsızlık probleminiz yoksa) sofranızda beslenme dengesi oluşturur. Et tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Her gün et tüketmeniz gerekir; ancak öğünlerde ortalama 80-100 gramı geçmeyecek şekilde tüketmelisiniz.
Bayram sabahı güne 2 bardak su ile başlayın. Öğünlerinizde yavaş yiyin. Aşırı besin tüketmemeye gayret edin. Eğer bir öğünde çok besin tükettiyseniz ve hangi besin grubundan fazla yediyseniz o besin grubundan yiyecek hakkınızı bir sonraki öğünde azaltmalısınız. Bayram süresince de günde 8-15 su bardağı =1,5- 3 litre alkali su içmeye özen gösterin. Siyah Çay, kahve ve asitli içeceklerin tüketiminde aşırıya kaçmayın. Ihlamur, ada çayı ve rezene gibi bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Eğer mide ve tansiyon sorununuz yoksa günde 1–2 şişe doğal maden suyu da içebilirsiniz. Mümkünse tabağınızın yarısını salata ve sebze yemekleri ile doldurun. Diğer yarısına ise 2-3 parça et koyabilirsiniz. Şekerlemelerden ve çikolatalardan kesinlikle uzak durun. Ağır hamur tatlıları yerine, meyve tüketin, tatlı yerine misafirlerinize meyve, sebze ikram ediniz. Bayram günüde hareketli olmaya çalışın. En az yarım saat- 45 dakika orta tempolu yürüyüş yapabilirseniz çok iyi olur. Ayrıca gün içinde hareketliliğinizi arttırmaya çalışın. Herkesin kurban bayramını tebrik ederim” ifadelerine yer verdi.