Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uzmanı uyardı; Sıcak havalarda tansiyonumuza dikkat edelim

Günümüzün önemli sağlık problemlerinden biri olan yüksek tansiyona dikkat edilmezse beyin kanaması, kalp krizi ve böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunlara neden olabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Yiğit Ensar Çetinkaya; Tansiyon düşüklüğü özellikle 50 yaş ve üzeri insanlarda sorun çıkarabilir” dedi.

Günümüzün önemli sağlık problemlerinden

Çay ve kahve tüketiminde aşırıya kaçınılmamasına vurgu yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Çetinkaya, sıcak havalarda idrar söktürücü etkileri nedeniyle kafein içeren çay ve kahve tüketiminden mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Günde 1-2 fincan çay ve 1 fincan kahve içebilirsiniz ama fazlası olumsuz etkilere neden olabilir.

BESLENMENİZE DİKKAT EDİN

Yaz aylarında buğday ve yulaf ekmeği, meyveler ile yeşil yapraklı sebzeler gibi sindirimi kolay olan lifli ve posalı gıdalar tüketmeniz, hayvansal protein yerine bitkisel proteinleri tercih etmeniz ve yağlı yiyeceklerden kaçınmanız hem tansiyon kontrolü hem de bağırsak sağlığı açısından faydalı olacaktır.

SU TÜKETİMİNE DİKKAT

Su tüketimine kesinlikle dikkat edin su içmeyi asla unutmayın: Günde en az 8 bardak (  2 litre)  su için. Aşırı sıcaklarda olumsuz yönde etkilenmemek için vücudunuz terlemeye başlıyor. Vücuttaki sıvı kaybının artması,  kan basıncını düzenlemek için kullanılan idrar söktürücü ilaçların etkisiyle hipertansiyon hastalarında ciddi tansiyon düşüklüğüne yol açabilir. Bunun sonucunda bayılma ve böbrek fonksiyon bozukluğu gibi önemli problemler gelişebilir.

Yürüyüşlerinizi akşam saatlerinde veya sabah serinliğinde yapabilirsiniz. Sporu akşam saatlerinde yemekten 2 saat sonra yapmaya özen gösterin. Sıcak havada egzersiz yaparken terlemeye bağlı olarak gelişen sıvı kaybı tansiyon düşmelerine neden olabilir. Yaz mevsiminde havaların ısınması, damarların genişlemesi, aşırı terlemeye bağlı tuz kaybı gibi nedenlerle kan basıncı düşebilir. Yürüyüş, yüzme de daha önce yüksek giden tansiyonun düşmesine neden olabilir. Tansiyon düşüklüğü özellikle 50 yaş ve üzeri insanlarda sorun çıkarabilir. Yazın tansiyonun ölçülmesi, takip edilmesi bu nedenle çok önemlidir. Belirti olmasa bile kan basıncı ölçülmelidir.

Haberler